Nieuw jaar… nieuwe kansen na de Kerstvakantie

“Nieuwe” start….

De start van een nieuw jaar is een perfect moment voor een nieuwe kijk op huiswerk: huiswerk systemen!
Als ouder weet je hoeveel energie huiswerk kan kosten (zacht uitgedrukt) voor jou en je kind.

Aangezien leerlingen na de Kerstvakantie vaak aan een nieuwe periode beginnen, is dit een goed moment om een aantal nieuwe routines in te voeren, die het proces van huiswerk maken verbeteren.

Hieronder volgt een aantal tips die je kunt gebruiken om jouw kind te helpen het nieuwe jaar goed te beginnen.

Laten we bij het begin beginnen. De eerste vraag die je zou moeten stellen is: “Als ik iets zou kunnen verbeteren aan mijn huiswerk, wat zou het zijn?”

Ik heb deze vraag de afgelopen jaren vaak gesteld aan de leerlingen die ik heb begeleid.

En – ik zou bijna zeggen… uiteraard…- gaven veel leerlingen als eerste antwoord:

“‘Huiswerk afschaffen!” (en ja, ik snap het… en tegelijkertijd hoort het erbij en is er een goede reden dat het bestaat, of we het leuk vinden of niet….).

 

En na even doorvragen, waren dit de 4 meest gehoorde antwoorden:

  1. “Ik zou willen dat ik sneller klaar was met mijn huiswerk!”
  2. “Ik zou willen dat ik niet zoveel opdrachten kwijt zou raken, het haalt zó mijn cijfers naar beneden!
  3. “Ik zou willen dat mijn ouders zouden stoppen met klagen dat ik altijd wacht tot ‘het laatste moment’.
  4. “Ik zou willen dat ik minder ruzie had over huiswerk thuis!”

Is dit herkenbaar?

Mocht je (nog) niet precies weten waar het precies aan ligt dat huiswerk zo moeizaam verloopt? Doe dan de Quickscan.

Hier kun je de scan downloaden.

Als je weet wat het probleem is, kun je een oplossing bedenken!

Wanneer je het probleem (h)erkent, is het veel makkelijker om een oplossing te vinden! De beste oplossingen zijn ‘huiswerksystemen”. Systemen zijn procedures of routines die helpen om dat waar je tegenaan loopt te versimpelen en positieve gewoontes te ontwikkelen om dit te overwinnen.

Hoewel ik een heel boek zou kunnen schrijven over elk van bovenstaande problemen, zijn hier een paar snelle voorbeelden van oplossingssystemen voor elk voorbeeld:

1. De belangrijkste reden dat huiswerk te lang duurt, is gebrek aan focus.

Als je moeite hebt om gefocust te blijven tijdens huiswerk maken, zet dan een timer voor de tijd die je nodig denkt te hebben voor de opdracht en daag jezelf uit om de timer te verslaan. Dit helpt je niet alleen om te focussen op je huiswerk, maar het zorgt er ook voor dat je het maken van je huiswerk omzet in een spel.

2. Als vergeten opdrachten het grootste probleem is..

..dan is het eerste wat je moet doen het aantal schriften dat je heb te verminderen. De meeste leerlingen hebben 11-15 verschillende schrijften en/of mappen te ‘managen’. Geen wonder dat ze opdrachten kwijtraken! Begin bij het samenvoegen van alle schriften in 1 multomap. Plus: neem iedere dag als je gaat beginnen met huiskwer, 10 minuten de tijd om alle losse papieren bij het goede tabblad te doen (2 min) en de aantekeningen en eventueel uitgedeelde formulieren van die dag door te nemen.

3. Als je slachtoffer bent van ‘Het last minute syndroom”, start dan een wekelijkse ‘family meeting’.

Deze bijeenkomst is een informele samenkomst (bijv. zondagmiddag of -avond) waar iedereen hun agenda’s voor de komende week deelt. Overleg over sport schema’s, aankomende toetsen of projecten, benodigde spullen etc. Ook handig voor leerlingen om te weten wanneer hun ouders ‘s avonds tot laat werken of andere activitieten hebben die van invloed zijn op de geizinsplanneing. Zo is duidelijk wanneer zij op hulp bij huiswerk kunnen rekenen. Dit systeem helpt enorm bij ‘last minute syndroom’, omdat het iedereen aanmoedigt om proactief te zijn en vooruit te plannen..

4. Om de meeste discussies te voorkomen: volg voorgaande 3 stappen 😉

Dit zal voor 80% huiswerkruzies laten verdwijnen.

Bovenstaande suggesties zijn vooral voorbeelden, maar zij geven een goed voorbeeld het ontwikkelen van systemen om veel voorkomende huiswerk problemen op te lossen..

Tip voor ouders: betrek je kind(eren) zoveel mogelijk in de zoektocht naar oplossingen.

Kinderen van alle leeftijden geven eerlijk en inzichtgevende antwoorden, vooral als zij het gevoel hebben dat hun input serieus genomen wordt. Hoe meer input zij kunnen geven in het zoeken naar redelijke oplossingen, hoe meer zij geneigd zijn om mee te werken.

 

Huiswerkproblemen oplossen

Huiswerk veroorzaakt onvermijdelijk problemen. Gek genoeg is een van de belangrijkste redenen om huiswerk te geven, te leren hoe je problemen op kan lossen. In bijna elke situatie, kan een ‘terugkerend probleem’ opgelost worden met een ‘terugkerende oplossing’, ofwel ‘een systeem’. Om jouw oplossingssysteem te bedenken:

  1. Identificeer en label het probleeem, zodat je werkelijk kan focussen op de oplossing
  2. Brainstorm over oplossingen die het probleem vereenvoudigen en help om gewoontes te ontwikkelen om hier mee om te gaan.
  3. Test je systeem. Wees voorbereid op het doen van aanpassingen en geef het 2-4 weken om te verankeren.
  4. Merk de verbeteringen op, ook al zijn ze soms klein. Dit geeft de meeste motivatie om problemen in de toekomst op te lossen.

 

Ik hoop dat deze huiswerktips voor jou als ouder en dat van je kind makkelijker maken.

Om meer tips en praktische handvatten die je kan gebuiken om je kind te helpen schoolwerk leuker en makkelijker te maken, informeer eens naar de online cursus voor ouders: “Help! Mijn kind heeft huiswerk!” of kom naar de workshop.

Happy New Year,
Karen

PS: In de besloten Facebookgroep ‘Huiswerktips voor ouders” deel ik regelmatig tips en praktische handvatten die je kan gebruiken om je kind te helpen schoolwerk leuker en makkelijker te maken. Klik hier om lid te worden van de Facebookgroep.

Leren én leven vanuit talent. Hoe doe je dat?
Karen Dijkstra gaat in gesprek met onderwijsprofessionals, ouders, auteurs en experts op het gebied van leren en ontwikkeling.

Bij kinderen, jongeren en volwassenen, bij wie leren niet vanzelf gaat. Over een andere kijk op leerproblemen, met de focus op talent, kijken naar wat er wél kan bij leren op school en daarna.

Beluister via:

Vraag de gratis leerstijl test aan

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.