Podcast

Aflevering 46: Reflexintegratie en leerproblemen met Annemieke Hoogeboom

Heb jij een vraag over of voor de podcast? Stuur een voice memo, leuk om van je te horen.

Kinderen die het moeilijk hebben in de klas hebben vanaf de tijd dat Annemieke leerkracht was in het basis onderwijs haar interesse. Zij werkte met veel verschillende aanpakken -mét resultaat- maar had het gevoel nooit helemaal tot de kern te komen. Dat gevoel bleek te kloppen, toen zij een aantal jaren geleden in aanraking kwam met reflexintegratie als fundament voor ontwikkeling en al het leren.

Met Annemieke spreek ik over reflexintegratie. Wat is dit precies en wat dit kan betekenen voor kinderen, waarbij leren niet vanzelf gaat?

In haar werk ervaart zij dagelijks de impact van beweging op de ontwikkeling van het brein en hoe dit de ontwikkeling van kinderen stimuleert.

Heel veel kinderen – én volwassenen- lopen rond met nog actieve reflexen. Annemieke illustreert aan de hand van herkenbare en treffende voorbeelden welke consequenties dit kan hebben in het dagelijks leven en op school, zoals

  • Moeite met leren, o.a. leesproblemen, concentratieproblemen, schrijfmotoriek
  • Leren fietsen en/of zwemmen duurt lang
  • Kinderen die moeilijk in slaap komen, bedplassen, dingen in mond stoppen.

Annemieke neemt geen genoegen met: ‘Hij is gewoon een beetje onhandig’. Daarnaast is zij van mening dat we veel te vroeg beginnen met het aanbieden van ‘voorbereidend lezen en schrijven’, zijn greepjes voor pennen symptoombestrijding en pleit Annemieke ervoor dat kinderen véél meer moeten spelen. Om meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen, aangezien dit grote invloed heeft op o.a. het leren lezen, schrijven en rekenen. Als een kind bijvoorbeeld niet weet wat ‘achteruit’ is, kan het onmogelijk minsommen doen, aldus Annemieke.

Het liefste ziet Annemieke dat we tijdig signaleren, waardoor veel problemen bij kinderen voorkomen kunnen worden.

Annemieke deelt een aantal voorbeelden van spelvormen, die leerkrachten en ouders kunnen doen om de neuro-motorische ontwikkeling te stimuleren.

Over Annemieke

Sinds 2010 begeleidt Annemieke kinderen met leer- en ontwikkelingsuitdagingen in haar eigen praktijk Wonderwijs Coaching&Training in Castricum. Ook verzorgt zij lezingen en trainingen voor professionals in het onderwijs en therapeuten.

Het e-book dat Annemieke heeft geschreven kun je downloaden op de website van Wonderwijs Coaching.

 

Karen Dijkstra

Talent&Groei