Podcast

Aflevering 47: Fixatie Disperatie met visueel screener Maritsa Vaarnold

Heb jij een vraag over of voor de podcast? Stuur een voice memo, leuk om van je te horen.

Fixatie disparatie en visuele screening bij kinderen met o.a. (een vermoeden van) dyslexie, dyscalculie, vermoeide of branderige ogen, hoofdpijn, slordig handschrift, slechte concentratie en gedragsproblemen. Een belangrijk onderwerp als het gaat om kinderen waarbij leren en/of ontwikkelen niet vanzelf gaat.

In deze aflevering spreek ik met Maritsa Vaarnold, zij is oprichter van Vanodoe Coaching en Counselling.

De geluidskwaliteit van de audio is wat minder en fluctueert hier en daar. Ik hoop dat je hier doorheen kunt luisteren en vooral geïnspireerd wordt door de bevlogenheid en waardevolle ervaringen en wijsheid van Maritsa. 

Maritsa is Intercultureel Gezinscoach, Psychomotorisch Kindercoach en gecertificeerd visueel screener en trajectbegeleider. In deze aflevering bespreken we de invloed van visuele disfunctie bij kinderen.

Een visuele disfunctie is een onzichtbare belemmering bij spelling-, lees- en ontwikkelingsproblemen. De ogen kunnen bijvoorbeeld niet goed de regel volgen of kunnen niet goed samenwerken, waardoor een kind ervaart dat de letters ‘dansen’ op het papier.

De klachten komen vaak overeen met dyslexie, maar er kan ook een visueel probleem zijn. De kenmerken overlappen met de kenmerken die horen bij bijv. dyslexie, dyscalculie, ADHD of DCD.

Het is dus niet verwonderlijk dat daar eerst aan gedacht wordt. Het is wel belangrijk om duidelijk te hebben waar de leerproblemen vandaan komen.

In haar praktijk ziet Maritsa kinderen die vastlopen op school of in hun ontwikkeling. Sommige kinderen lezen niet graag en dit kost hen heel veel energie. Of er is sprake van moeite om zich te kunnen concentreren, onhandig zijn en bewegingsonrust.

Mogelijk is sprake van fixatie disperatie. Dit betekent kort gezegd dat de ogen niet goed samenwerken, de ogen maken niet één beeld. In de podcastaflevering vertelt Maritsa wat dit is, hoe zij dit als visueel screener kan vaststellen en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat de ogen weer goed samenwerken.

Maritsa geeft ook aan wanneer er meer nodig is en zij een kind doorverwijst naar een Functioneel Optometrist voor een uitgebreid functioneel oogonderzoek.

Ook vraag ik naar Maritsa’s grootste droom en vertelt zij hoe haar werk haar voldoening geeft. En we hebben het over de kracht van eenvoud. En hoe kijk je, wat zie je en wat doe je ermee.

Maritsa besluit de podcast met de mooie woorden ‘Geloof in jezelf. Je bent nodig’

 

Meer informatie over Maritsa vind je op de website van Vanodoe. ‘Vanodoe’ betekent ‘nodig’ in het Surinaams.

Veel luisterplezier!

 

Karen Dijkstra

Talent&Groei