Podcast

Aflevering 55. Talentgerichte taalcoaching in het hbo – in gesprek met Jozefien van Leeuwen

Heb jij een vraag over of voor de podcast? Stuur een voice memo, leuk om van je te horen.

Studenten laten ervaren dat ze het wél kunnen. Dat is wat Jozefien van Leeuwen, docent communicatieve vaardigheden aan de Hanzehogeschool Groningen, het liefste wil voor haar studenten.

Niet alleen leerlingen op de basisschool en middelbare scholieren lopen vast in het onderwijssysteem. Ook studenten hebben hiermee te maken, omdat zij ‘anders leren’.

Jozefien is naast docent ook taalcoach binnen de opleiding Communicatie en komt vaak studenten tegen met taalproblemen. Het opnieuw uitleggen van de regels bleek niet te werken. De studenten wisten nu de regel perfect, maar pasten dit toe in de verkeerde context. Dit frustreerde haar enorm en volgde de opleiding bij Kernvisie methode om deze studenten op een ándere manier handvatten te kunnen bieden.

Inmiddels heeft zij zo’n 40 studenten kunnen ondersteunen en met succes! Zij lieten significant verbetering zien.

In de podcast hoor je o.a.

  • Hoe Jozefien studenten kan helpen, zodat zij wél de verplichte taaltoets halen en door kunnen met hun studie. En wat dit doet met het zelfvertrouwen van de studenten.
  • Waarom aandacht voor het welbevinden van studenten veel belangrijker is dan het perfecte lesontwerp.
  • Wat maakt dat zoveel studenten met dyslexie juist kiezen voor de opleiding communicatie, waar het werkveld vraagt om mensen die goede teksten op papier kunnen zetten.
  • Hoe de opleiding tot Kernvisiecoach haar een andere kijk gaf op dyslexie en andere taalproblemen.
  • Over de verschillen tussen studeren aan de universiteit en het hbo. En hoe je als aankomend student samen met ouders en school een goede afweging maakt of je voor een universitaire opleiding of een hbo-opleiding kiest.
  • Hoe je de talenten van het visuele denksysteem niet alleen kunt inzetten op het gebied van taalvaardigheid, maar ook op sociaal-emotioneel gebied. Hierdoor kon een studente haar tentamen maken zonder black-out te krijgen.

Laten we de grote kinderen niet vergeten

Het is het mooiste als we het probleem bij de basis aanpakken. Het is geweldig om kinderen in de basisschoolleeftijd al dit leed te besparen. Maar laten we de grote kinderen niet vergeten. Die hebben net zo veel recht op deze prachtige, positieve aanpak.

Meer over Jozefien

Jozefien is moeder van 3 zoons en heeft naast haar baan haar eigen praktijk ‘Magikpraktisch’ per ongeluk is ontstaan, door een opdracht van haar studenten ;]. Hier geeft zij kinderen, jongeren en studenten zoals zij het noemt: ‘taalcoaching met een beetje magie’. Meer informatie vind je op de website van Jozefien.

 

Veel luisterplezier!

Karen Dijkstra – Talent&Groei

Heb jij een leerling of student, die ‘anders leert’ en waar je het gevoel… het zit er wel in, maar het komt er niet uit.

Doe dan de Leerstijltest

Meer weten over Kernvisie methode, luister dan aflevering 2 met Wim Bouman