Hoe krijg je je huiswerk snel gedaan?

Kort geleden kreeg ik een vraag van een ouder die vroeg hoe ze haar zoon kon helpen om zich te focussen op zijn huiswerk. En gisteren vroeg een middelbare scholier die ik begeleid hetzelfde.

“Ik vind het zo lastig om niet afgeleid te zijn bij het maken van huiswerk. Het duurt zoooo lang voordat ik het af heb!”

Misschien is het herkenbaar: je kind zit aan zijn of haar huiswerk, maar is eerst bezig met allemaal dingetjes op hun bureau. En vervolgens… iets te drinken halen, of iets te eten, een potlood… en er kan zo een uur voorbij zijn. Doordat ze afgeleid zijn door iets in huis, een appje dat binnenkomt etc…Een uur voordat ze weer teruggaan aan hun huiswerk. En uiteindelijk wordt het vanzelf zo laat dat ze hun huiswerk wel móeten doen.. geen keuze meer. Maar tegen die tijd zijn ze geïrriteerd, verveeld en ongeduldig. Waardoor huiswerk alleen maar nóg erger wordt…. Waarom doen kinderen dit? Ze houden niet van huiswerk… dat is duidelijk… En ze weten niet hoe ze het efficiënt kunnen doen. En hebben vaak de discipline niet om het snel te doen. Er bestaat geen ‘quick- fix’ om te zorgen dat kinderen huiswerk ineens ‘leuk’ vinden.. was het maar waar… Wel ken ik verschillende strategieën om het sneller te doen, maar ik richt me voor dit artikel op dingen die kinderen kunnen helpen hun zelf discipline te verbeteren. “Zelf discipline klinkt NIET leuk…!” Het klinkt zelfs saai… Tijd om het perspectief te veranderen…. Zelf discipline is wat maakt dat atleten kampioenschappen winnen…. Over een paar weken beginnen de Olympische Winterspelen, de grote droom van veel topsporters om daar aan te mogen deelnemen. En of het nu schaatsen, skiën, langlaufen of ijsdansen is… zonder discipline zou die sporter daar niet staan… En denk ook eens aan een of de reclame campagne van NIKE: “Just do it!”. Als je die houding kunt toepassen op je huiswerk, zullen er geweldige dingen gebeuren!.

Actieplan om geconcentreerd te blijven op Huiswerk

“Just do it!” is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als het gaat om huiswerk. Maar.. de volgende tips of aandachtspunten helpen je op weg. Een aantal tips die ik leerlingen die ik heb begeleid regelmatig heb gegeven staan hieronder.

  • De uren tussen 15 en 18 uur zijn vaak de meest verpilde uren van een leerling op een dag. Zorg ervoor dat ze de meest productieve worden door, indien mogelijk binnen een uur dat je thuiskomt uit school, te beginnen met huiswer. Je bent het meest alert op dit tijdstip, dus huiswerk gaat een stuk sneller dan waneer je het later doet.
  • Zoek kleine tijdsperioden waarin je al wat van je huiswerk kunt doen voordat je thuis komt… er is vaak veel ‘verloren’ tijd in een les. Bijvoorbeeld als de docent nog iets moet invoeren in bijv. Magister, even staat te praten met een leerling of collega. En gebruik je eventuele tussenuur goed. Hoe minder huiswerk je hoeft te doen wanneer je thuiskomt, hoe meer motivatie je hebt om de rest snel te doen thuis.
  • Beloon jezelf. Daag jezelf uit om al je huiswerk voor een bepaalde tijd te doen. Daarna heb je genog tijd om te gamen, Youtube filmpjes te kijken of te appen met vrienden etc.
  • Vul een blik oid met spullen die je nodig hebt bij je huiswerk: pennen, potloden, puntenslijper, perforator, schaar, markers, gum, lijm etc. Hou dit bij je zodat je alles bij de hand hebt. Als je namelijk ergens in huis op zoek moet naar een schaar, kan dit je uren tijd kosten, wanneer je afgeleid wordt door de TV, koelkast, telefoon om computer. (En…ieder kind zou zn eigen ‘blik’ moeten hebben. Als je in 2 huizen woont, zorg voor een blik in ieder huis).
  • Verwijder afleiding. Het is verleidelijk om TV te kijken, naar muziek te luistern en met vrienden te appen terwijl je huiswerk maakt. Maar ons brein is gemaakt om maar met 1 ding tegelijk bezig te zijn. Als je 2 dingen tegelijk probeert te doen, is je brein steeds heen en weer aan het switchen. Soms gaat dit schakelen van je aandacht zo snel, dat je het niet eens door hebt. Maar het vervelende is: je doet (ongemerkt) 2x zo lang over je huiswerk, de kans om fouten te maken is veel groter en het leren gaat veel minder goed.
  • Gebruik een timer (kookwekker). Voordat je aan een opdracht begint, bepaal je hoe lang je over een opdracht zou moeten doen. Tel er 5 minuten bij op en stel die tijd in. Daag jezelf uit om klaar te zijn voordat de timer aflooopt. Dit is een geweldige manier om motivatie (oftewel zelf discipline) te ontwikkelen, omdat het een spelletje wordt die je tegen jezelf speelt.
  • Ouders: doe jouw ‘huiswerk’ terwijl je kind huiswerk maakt. Rekeningen betalen, formulieren invullen etc. of doe klusjes gedurende ‘huiswerk tijd’. Het helpt kinderen gefocust te blijven en niet het gevoel te hebben dat ze iets ‘missen’.

Conclusie

Huiswerk is meestal NIET leuk. Maar, je kan het een stuk makkelijker maken wanneer je Nike’s advies “Just do it!” volgt. Je hebt ‘s avonds ineens veel meer tijd om iets leuks te doen. Je cijfers gaan omhoog, je leert meer. En je houding ten opzichte van huiswerk verandert, omdat jij controle hebt over je huiswerk, in plaats van je huiswerk controle over jou….

Wil je ontdekken waar grootste ‘uitdaging’ op het gebied van huiswerk ligt, download dan nu mijn gratis ebook met 25 huiswerktips. Daarbij krijg je een ‘quickscan’, die je kan invullen om erachter te komen waar je het beste mee aan de slag kan gaan. 

Meer tips over huiswerk

Veel succes!

Leren én leven vanuit talent. Hoe doe je dat?
Karen Dijkstra gaat in gesprek met onderwijsprofessionals, ouders, auteurs en experts op het gebied van leren en ontwikkeling.

Bij kinderen, jongeren en volwassenen, bij wie leren niet vanzelf gaat. Over een andere kijk op leerproblemen, met de focus op talent, kijken naar wat er wél kan bij leren op school en daarna.

Beluister via:

Vraag de gratis leerstijl test aan

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.