5 Tips voor het maken van meerkeuzevragen

Nog een paar weken en dan begint de zomervakantie. Maar voor die tijd hebben veel middelbare scholieren nog een toetsweek te gaan. Ik merk dat veel leerlingen multiple choice vragen makkelijker dan open vragen. Maar als je gaat kijken hoe de toetsen gemaakt worden, zie je dat meerkeuzevragen slechter gemaakt worden.

Vijf praktische tips voor je kind om meerkeuzevragen effectief te beantwoorden

Tip 1 Denk niet te makkelijk over meerkeuzevragen

Meerkeuzevragen zijn lastiger dan je denkt, omdat je vaak op het verkeerde been gezet wordt. Misschien heb je het gevoel dat toetsen met meerkeuze vragen makkelijker zijn, omdat je altijd een antwoord kan geven. Dus: Je moet de stof net zo goed voorbereiden!

Tip 2 Dek de antwoorden af

Lees de vraag goed, maar dek de antwoorden. Geef zelf het antwoord op de vraag, kijk dan naar de antwoorden en geef het antwoord wat het meest overeenkomt.
Zeker wanneer je rechtsgeoriënteerd denkt (meer visueel en gevoelsmatig dan auditief en volgordelijk), heb je een creatief brein dat voor elk antwoord wel een goede reden kan bedenken. En bovendien: als het brein vier antwoorden op een vraag leest, voert het brein vier opdrachten uit. Dat beïnvloedt het denken, leidt onnodig af en eigenlijk werk je ook te hard;) . Als je alleen de vraag leest, hoef je maar één opdracht uit te voeren.

Tip 3 Maak je toets in 3 rondes

In de 1e ronde beantwoord je alleen de vragen die je zeker weet.
In de 2e ronde maak je de moeilijkere vragen. Eerst streep je de onmogelijke antwoorden weg. Dat zijn er meestal twee. Dan lees je de vraag nog een keer en maak je een keuze.
In ronde 3 maak je de onmogelijke vragen. Streep ook hier de twee onzin antwoorden weg. Dan blijven er twee antwoorden over en dus 50% kans op een goed antwoord. Maak wel een keuze, anders blijft die 50% liggen.

Tip 4 Kies wat het eerst in je opkomt

Als je goed bent voorbereid, is je eerste ingeving meestal de juiste. De meeste “verbeterde” meerkeuzevragen blijken namelijk fout te zijn en gebaseerd op onzekerheid en stress. Kies dus alleen voor een ander antwoord als je tot echt nieuwe inzichten bent gekomen. Ga niet twijfelen en vertrouw op je eerste ingeving.

Tip 5 Controleer

Controleer of alle vragen zijn beantwoord en ingeleverd. Doe dit echt!

 

Ah.. nog maar een paar minuten en ik ben niet klaar… wat nu?

Als het bijna tijd is en je nog vragen over hebt en geen tijd, kies dan voor het langste antwoord. Je docent moet ook het juiste antwoord formuleren en het juiste is vaak het meest uitgebreide. Pas deze gok-techniek alleen toe op vragen die je echt niet weet!

Huiswerktips ontvangen?

Download de 25 huiswerktips

 

Ben je op zoek naar persoonlijke begeleiding voor jouw kind op het gebied van leren?

Neem NU contact met mij op voor een GRATIS kennismakingsgesprek, waarin we bespreken welke praktische vaardigheden jouw kind nodig heeft om schoolwerk effectief te maken.

 

 

 

Leren én leven vanuit talent. Hoe doe je dat?
Karen Dijkstra gaat in gesprek met onderwijsprofessionals, ouders, auteurs en experts op het gebied van leren en ontwikkeling.

Bij kinderen, jongeren en volwassenen, bij wie leren niet vanzelf gaat. Over een andere kijk op leerproblemen, met de focus op talent, kijken naar wat er wél kan bij leren op school en daarna.

Beluister via:

Vraag de gratis leerstijl test aan

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.